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MS – MS – 110 Veganni:Suplemento Proteico a base de legumbres


Categoría: Medio Superior (Preparatoria)
Área de participación: Medicina y Salud

Equipo: “Veganni : Suplemento Proteico a base de legumbres”

Miembros del equipo:
Daniela Rischia Urusquieta

Asesor: Niria García Jiménez

Escuela: Colegio Baden Powell

Resumen

Este proyecto trata acerca de la elaboración de un suplemento proteico vegano, a base de legumbres fortificado con B12, rico en aminoácidos, vitaminas y minerales esenciales para nuestro organismo, y su buen funcionamiento. Considerando que actualmente el mercado de productos veganos es limitado, y desconocido.

El principal objetivo de este proyecto, es realizar un suplemento a base de proteínas vegetales, que resulte noble con nuestro organismo y a su vez con el medio ambiente; ya que es de considerar que nuestro estilo de vida influye directamente hacía este, desde el gasto de recursos, nuestra huella hídrica, y económicamente hablando. Por lo que seguir dietas sostenibles y saludables, además de beneficiar nuestra salud, genera beneficios en el medio ambiente.
Al realizar este proyecto se estará cumpliendo con algunos de los objetivos de
desarrollo sostenible; como lo es el ODS número 12 “denominado producción y
consumo responsables”, que establece de de aquí a 2030 se logrará una gestión
sostenible y el uso eficiente de los recursos naturales; y de igual manera se asegurará que las personas de todo el mundo tengan la información y los conocimientos pertinentes para el desarrollo sostenible y los estilos de vida en armonía con la naturaleza.

Por lo que de igual manera se llevará a cabo un página web, que permita adquirir los conocimientos necesarios para aquellas personas que decidan iniciar un estilo de vida vegano, o vegetariano; de manera segura, responsable, y eficiente. Ya que actualmente la falta de información sobre cómo llevar dietas seguras es realmente escasa.

Pregunta de Investigación

¿Será posible elaborar un suplemento alimenticio, enfocado en la anemia, a base de ingredientes naturales, que sean amigables con nuestro organismo para así reducir el porcentaje de personas con anemia por déficit de hierro y vitaminas?

Planteamiento del Problema

El consumo y la producción, son fuerzas impulsoras de la economía, las cuales
dependen del uso del medio ambiente natural y de los recursos de una manera
que continúa teniendo efectos destructivos sobre el planeta.
El desarrollo económico y social conseguido durante el último siglo ha estado acompañado de una degradación medioambiental que está poniendo en peligro los mismos sistemas de los que depende nuestro desarrollo futuro, y prácticamente nuestra supervivencia.
Por lo que implementar dietas sostenibles, además de beneficiar
nuestra salud, resultan de gran ayuda hacía el medio ambiente.

Por lo que un suplemento proteico, a base de ingredientes de origen vegetal, fortificado con B12, que nos ayude acomplementar los niveles adecuados de
minerales, vitaminas y macronutrientes, que el cuerpo necesita, tan solo en la
porción de una colación, nos ayudará a comprobar que es posible llevar una
vida plena, incluso si reducimos nuestro consumo de productos de origen
animal.

Antecedentes

Este proyecto trata acerca de la elaboración de un suplemento proteico vegano, a base de legumbres fortificado con B12, rico en aminoácidos, vitaminas y minerales esenciales para nuestro organismo, y su buen funcionamiento. Considerando que actualmente el mercado de productos veganos es limitado, y desconocido.
El principal objetivo de este proyecto, es realizar un suplemento a base de proteínas vegetales, que resulte noble con nuestro organismo y a su vez con el medio ambiente; ya que es de considerar que nuestro estilo de vida influye directamente hacía este, desde el gasto de recursos, nuestra huella hídrica, y económicamente hablando. Por lo que seguir dietas sostenibles y saludables, además de beneficiar nuestra salud, genera beneficios en el medio ambiente.
Al realizar este proyecto se estará cumpliendo con algunos de los objetivos de
desarrollo sostenible; como lo es el ODS número 12 “denominado producción y
consumo responsables”, que establece de de aquí a 2030 se logrará una gestión
sostenible y el uso eficiente de los recursos naturales; y de igual manera se asegurará que las personas de todo el mundo tengan la información y los conocimientos pertinentes para el desarrollo sostenible y los estilos de vida en armonía con la naturaleza.

Objetivo

1.4.1 Objetivo General

Desarrollar un suplemento proteico a base de legumbres y cereales, con un
alto valor nutrimental, que aporte las suficientes vitaminas, minerales y
macronutrientes, necesarios para nuestro funcionamiento, y al mismo
tiempo proporcionar nuevas alternativas accesibles para llevar una dieta sostenible.

1.4.2 Objetivo Particular

Promover los beneficios que tiene el llevar una dieta sostenible, brindar  información adecuada para llevarla correctamente, y de igual manera demostrar que al realizar pequeñas acciones como el cambiar un poco nuestra dieta puede beneficiar a gran escala nuestro planeta, y nuestra salud.

Justificación

1.1 JUSTIFICACIÓN

1.1.1 Benéfico para nuestra salud : Se ha comprobado que darle oportunidad a dietas sostenibles, reduce el riesgo de sufrir algunas enfermedades como: cáncer, obesidad o diabetes tipo 2, según lo indica la Organización Mundial de la Salud (OMS).

De igual manera, es importante mencionar que una alimentación basada en productos de origen animal puede llegar a crear un pequeño grado de resistencia a los antibióticos; ya que las bacterias desarrollan una resistencia de manera natural, sin embargo el antibiótico de mayor uso en la ganadería es la tetraciclina y es precisamente a este medicamento al que presentan mayor resistencia las bacterias.

1.1.2 Medio ambientalmente :
De igual manera, según la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y Agricultura, FAO (por sus siglas en inglés: Food and Agriculture Organization), la industria ganadera figura como la principal causa de la deforestación.
Esto conduce al desplazamiento de la vida silvestre y nos expone a los patógenos que estos animales incuban.
La comunidad científica nos ha advertido durante años sobre la necesidad de proteger nuestro planeta y a nosotros mismos.
1.1.3 Económicamente :
La realidad es que el veganismo como alternativa alimentaria, no solo toma en cuenta a vegetales esenciales, nutricionalmente adecuados y amables con los animales y el planeta, sino que de igual manera a los más económicos y accesibles, en comparación con algunos alimentos de origen animal.

1.1.4 Culturalmente :
Llevar una dieta sostenible va más allá que dejar de consumir cualquier producto de origen animal; pues trata de un respeto por la vida y una cultura de alimentación saludable, ya que tiene un sentido mucho más profundo dirigido a una energía positiva y en armonía con la naturaleza.

Hipótesis

1.3 HIPÓTESIS :

Al desarrollar un suplemento proteico a base de leguminosas y cereales, con un alto valor nutrimental, se comprobará que existen alternativas seguras que nos permitan disminuir nuestro consumo de productos de origen animal, para así crear conciencia, y por medio de pequeñas acciones como llevar una dieta sostenible, preservar al medio ambiente.
Y de igual manera, al desarrollar este proyecto se logrará brindar la información adecuada para aquellas personas que decidan iniciar una dieta
sostenible.

Método (materiales y procedimiento)

Para la elaboración de este proyecto se comenzó realizando una investigación previa acerca del veganismo, de los minerales, vitaminas y macronutrientes necesarios para nuestro cuerpo.

Después se llevó a cabo uno de los procesos más laboriosos del proyecto, que consistió en calcular la cantidad de minerales elementales por colación para nuestro organismo, basándonos en la cantidad que cada material que utilizamos.
Una vez que calculamos la cantidad perfecta de cada material, para la realización de nuestro producto, se llevó a cabo el proceso de elaboración.
Que consistió en pesar cada material dependiendo el gramaje seleccionado; luego se trituró cada leguminosa hasta obtener un polvo fino, similar al de una harina, y luego se tamizó.
Este proceso se realizó 2 veces por cada material, separado. Finalmente al obtener un polvo fino de cada leguminosa, se mezclaron todas juntas,

Galería Método

Resultados

Como nuestro objetivo lo establece fue posible desarrollar un suplemento proteico a base de ingredientes que aportan un alto valor nutrimental, y al mismo tiempo proporcionar nuevas alternativas accesibles para llevar una dieta sostenible.
De igual manera se realizó una página web que nos facilitó divulgar información sobre maneras de llevar una dieta saludable, y al mismo tiempo dar a conocer nuestro producto.

Se logró realizar un suplemento proteico vegetal de manera exitosa, la consistencia fue tal y como se esperaba, y el sabor fue agradable, sin embargo no fue posible desaparecer el sabor de las legumbres totalmente, ya que todos nuestros materiales tienen un sabor particular.

El proyecto fue realizado con la asesoría de profesionales en el tema, como nuestra asesora, la maestra y doctora  Niria García Jimenez, y la nutrióloga Ada Badillo.

De igual manera asistimos a la secretaría de posgrados de estudios e investigaciones en la Facultad de Estudios Superiores de la UNAM, Cuautitlán. Y en el laboratorio de ciencia y tecnología de los alimentos, se llevaron a cabo asesorías y pruebas que nos permitieron mejorar la calidad del proyecto.

Galería Resultados

Discusión

las legumbres totalmente, ya que todos nuestros materiales tienen un sabor particular.

 

De igual manera asistimos a la secretaría de posgrados de estudios e investigaciones en la Facultad de Estudios Superiores de la UNAM, Cuautitlán. Y en el laboratorio de ciencia y tecnología de los alimentos, se llevaron a cabo asesorías y pruebas que nos permitieron mejorar la calidad del proyecto. De igual manera los profesionales nos explicaron como al usar herramientas más profesionales podríamos perfeccionar la consistencia.

Conclusiones

6. CONCLUSIONES :

De acuerdo a lo que establecimos en nuestra hipótesis, llegamos a la conclusión, que es verdaderamente posible crear alternativas con un alto valor nutrimental, que nos permitan disminuir el consumo de productos de origen animal, y al mismo tiempo crear conciencia de cómo las pequeñas acciones que realizamos día con día pueden tener un gran impacto.
Debemos recordar que nuestro mañana se encuentra en lo que hagamos hoy, y que todavía queda mucho por hacer si queremos que las generaciones que vienen detrás tengan un planeta que heredar.

Y el implementar este tipo de productos es crear nuevas alternativas para nuestro mañana.

Bibliografía

BIBLIOGRAFÍAS:

– Anónimo. (-). ¿Por qué debemos de cuidar el Medio Ambiente?.
10/01/2022, de CESPT Sitio web: https://www.cespt.gob.mx/informa/cuidamedio.aspx
– La Verdad sobre el veganismo.

BIO Natural | Tienda Organica y Restaurante. (2019, June 15).
Retrieved January 18, 2023, from https://bio-natural.mx/veganismo/

– Planeta Tierra – Resumen, información y características. (s.f.).  Concepto.

Planeta Tierra


– ¡El veganismo puede protegertede las enfermedades cardiovasculares! (2019, 5 junio). Challenge 22. https://challenge22.com/es/vegan-heart/
– Redacción A, P. (2021, 18 agosto). Redacción A. https://enfarma.lat/index.php/noticias/3963-mexico-gasto-en-2020-mas-de-58-mil-mdp-para-tratar-la-diabetes-hipertension-arterial-e-insuficiencia-renal – Fernández, C. (2021, 28 enero).
10 motivos para llevar un estilo de vida vegano. Viajes Veganos. https://viajesveganos.com/ser-vegano/motivos-estilo-de-vida-vegano/
– National Geographic España. (2023, 17 enero). National Geographic. https://www.nationalgeographic.es/
– Greenpeace. (s. f.). La ganadería industrial está destruyendo el
planeta. Greenpeace España. https://es.greenpeace.org/es/sa



MS – MS – 110 Veganni:Suplemento Proteico a base de legumbres

Summary

Our home, planet Earth, is the third planet in  the solar system, on which living beings could carry a life without complications. Mother Earth is considered sacred, as it is
the home of all living beings. Therefore, their care and well-being is also a task that we as
inhabitants have together. The Earth is a unique natural space, where a series of
resources are found that allow us to satisfy the biological, economic, social and cultural needs of human beings. However, human beings have not made efficient and conscious use of these benefits that the planet provides, so currently, there are aseries of environmental problems that have  been deteriorating the natural conditions of the Earth. Unfortunately, this global conflict is not a current problem; Well, it is a process that has taken years.We must be aware that we are part of this global problem, and that our actions and the products we consume
daily are part of this conflict. Important research such as that carried out by the University of California, Santa Barbara has revealed that eating sustainable and healthy diets, in addition to having a positive impact on our health, supports the environment, as it reduces diseases by between 20 and 40% and generates a reduction of between 222 and 826 kilograms of polluting gasses per person, per year. And it is for this reason that, concerned about the well-being of our environment, the decision of creating a vegan and friendly alternative, of vegetable proteins fortified with B12, which provides us with essential minerals, vitamins and macronutrients for the proper functionality of our body was taken.Also, we realized that with small actions, such as implementing a sustainable diet, carried out correctly, in addition to being a comfort for our health, we can also help our planet Earth. Of course, another of our objectives is the creation of a website, to provide adequate information,for those people who are interested in starting a sustainable diet correctly. It is extremely important to consider that when starting the creation of Veganni, it was taken into account that currently, Mexico is the country with the highest number of vegans and vegetarians in Latin America, followed by Brazil and Peru, Argentina, Colombia and Chile; and based on a study carried out by the consulting firm Nielsen, 28% of Mexicans say they do not consume meat and, of them, 19% are vegetarians and 9% vegans.

Research Question

Problem approach

PROBLEM STATEMENT:

Consumption and production are driving forces of the economy, which depend on the use of the natural environment and resources in a way that continues to have destructive effects on the planet.The economic and social development achieved during the last century has been accompanied by environmental degradation that is endangering the systems on which our future development, and practically our survival, depends. Therefore, implementing sustainable diets, in addition to benefiting our health, is of great help to the environment. So a protein supplement, based on ingredients of plant origin, fortified with B12, that helps us complement the adequate levels of minerals, vitamins and macronutrients that the body needs, just in the portion of a snack, will help us to see that it is possible to lead a full life, even if we reduce our consumption of products of animal origin.

 

Background

What is veganism?

Veganism is the lifestyle that rejects any type of animal exploitation, as it strongly oppose speciesism. Veganism also involves the rejection of foods of animal origin, cosmetics, and products tested by animals. Promotes the development and use of alternatives free of animals, for the Benefit of humans, living beings and the environment.

 

How good is veganism?

The vegan diet has great nutritional value. Several studies have reported that vegan diets, when followed correctly, typically contain more fiber, antioxidants, potassium, magnesium, and vitamins A, C, and E. When you embrace veganism, you sharpen your awareness of how food impacts our body and everything around us. Vegetables, fruits, legumes, cereals, nuts and seeds contain true nutritional contributions that can increase your health and well-being to the maximum potential. Taking into account that it is possible to obtain the proteins we need through other foods in addition to those of animal origin. The foods we adopt when following a vegan lifestyle improve our immune, cardiovascular and digestive systems. They also help us avoid diseases, chronic diseases and diseases transmitted by animals.

2.3 Pros and cons of veganism: Having a vegan diet requires more supervision in children and young people, by consulting true information, and being aware of how to eat a balanced and healthy diet, it is completely possible to lead a vegan lifestyle without complications. More and more nutrition associations, including the US Academy of Nutrition and Dietetics (the largest association of nutrition professionals in the world), recognize that a plant-based diet is nutritionally adequate. The academy’s position paper states that a well-planned vegan (100% plant-based) diet conforms to current dietary recommendations and is suitable for any stage of life, including pregnancy, breastfeeding, childhood and adolescence. Likewise, the Canadian and Australian nutrition societies agree with this statement.

Objective

General Objective

Develop a protein supplement based on legumes and cereals, with a high nutritional value, that provides the necessary nutrients for our functioning, and at the same time provide new accessible alternatives to maintain a sustainable diet.

Particular Objective

Promote the benefits of eating a sustainable diet, provide adequate information to follow it correctly, and also demonstrate that carrying out small actions such as changing our diet a little, can benefit our planet and our health on a large scale.

Justification

1.1.1 Beneficial for our health:

It has been proven that giving the opportunity to sustainable diets reduces the risk of suffering from some diseases such as cancer, obesity or diabetes type II, as indicated by the World Health Organization.

(WHO).

1.1.2 Environmentally:

The same way,according to the Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO, The livestock industry is listed as the main cause of deforestation.

1.1.3 Economically :

The reality is that veganism as a food alternative not only takes into account essential, and nutritional needs, it is also kind with animals and the Earth, but also the most economical and accessible ones, compared to some foods of animal origin.

1.1.4 Culturally:

Eating a sustainable diet goes beyond stopping consuming any product of animal origin; It is about respect for life and a culture of healthy eating.

Hypothesis

HYPOTHESIS:

By developing a protein supplement based on legumes and cereals, with a high nutritional value, it will be proven that there are safe alternatives that allow us to reduce our consumption of animal origin products, in order to create awareness, and through small actions such as carrying a sustainable diet, preserve the environment, and likewise, by developing this project it will be possible to provide adequate information for those people who decide to start a sustainable diet.

Method (materials and procedure)

3.1 Materials

3.1.1 Materials used to make the protein
powder supplement
– 65 grams of cocoa powder =$7 13%
– 47 grams of sesame = $3.5 9.4%
– 57 grams of flaxseed =$5.5 11.4 %
– 40 grams of chia = $4.8 8%
– 45 grams of lentil = $2.48 9%
– 55 grams of quinoa = $11.3 11%
– 45 grams of amaranth = $3.8 9%
– 45 grams, seed sunflower =$3 9%
– 40 grams of oats = $1.3 8%
– 12 grams of almonds = $2 2.4%
– 5 grams of vanilla =$3.5 1%
– B12, 34 grams = $36.72 6.8 %
– Agave inulin 10 g = $5 2%
Production cost: $90.25 100%

3.1.2 Materials for obtaining and
producing the product:
Blender, Professional sifters, 1 or 2
spoons, Jar in which the product was
packaged, Hang tags, Drying oven, Bowls,
Colander, Pot, Stove.
Total product cost:$150.00

(The final price was obtained considering the cost of production, packaging, labels, profit and the donation planned to be made to the associations.)
3.2 Procedure
To prepare this project, we began by carrying out prior research about veganism and the necessary nutrients for our body. Then one of the most laborious processes of the project was carried out, which consisted of calculating the amount of elemental minerals per meal for our body, based on the amount of each material we use.
Once we calculated the perfect amount of each material, to make our product, the manufacturing process was carried out. Which consisted of weighing each material depending on the weight selected; Each legume was then ground into a fine powder,similar to flour, and then sifted.
This process was carried out 2 times for each material, separately. Finally, obtaining a fine powder from each legume, they were all mixed together, and sifted again, thus obtaining the final product.

Results

 

A vegetable protein supplement was successfully made, the consistency was as expected, and the flavor was pleasant, however it was not possible to completely eliminate the flavor of the legumes, since all our materials have a particular flavor. The project was carried out with the advice of professionals on the subject, such as our advisor, the teacher and doctor Niria García Jimenez, and the nutritionist Ada Badillo. We also attended the secretariat of postgraduate studies and research at the Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, UNAM. And in the food science and technology laboratory, consulting and tests were carried out that allowed us to improve the project and its quality. Professionals also explained to us how by using more professional tools, the product could be perfected.

 

On the other hand, the approximate calculations of minerals contained in the final product were obtained, using a table that provided us with the information that each sector of the population should consume per day depending on age and sex, from there an appropriate proportional value was obtained for all ages and divided by 5, which is the number of meals and snacks we should have per day. The final price of the product was $150.00 Mexican pesos, equivalent to 500 grams, which makes 20 portions of 25 grams each. The final Price includes the production prices, the packaging, the labeling, the profit, and likewise the donation that is planned to be allocated to various associations that preserve the environment. It is important to mention that despite this, the nutritional supplement made is still found at an extremely affordable price compared to other brands of vegan protein supplements.

Discussion

5.1 FUTURE LINES OF RESEARCH

 

As future lines of research, this project aims to promote the implementation of sustainable diets, provide information to maintain healthy diets, and raise awareness about how it is possible to benefit the environment and our health by implementing the vegan lifestyle, or in the case of decrease in products of animal origin, through social networks. Likewise, studies are planned to allow us to obtain precise calculations of the nutritional table of the product. And finally promote it in the market in order to provide new healthy alternatives for protein supplements, and above all accessible, and within reach of every consumer, at the same time in which a percentage of the total price obtained is planned to be donated to associations that preserve the environment. , as well as the Mexican Center for Environmental Law, (CEDMA).

Conclusions

CONCLUSIONS:

According to what we established in our hypothesis, we came to the conclusion that it is truly possible to create alternatives with a high nutritional value, which allow us to reduce the consumption of products of animal origin, and at the same time create awareness of how small actions that we do every day can have a great impact.

 

We must remember that our tomorrow lies in what we do today, and that there is still much to do if we want the generations that come after us to have a planet to inherit. And implementing this type of product is creating new alternatives for our tomorrow.

 

Bibliography

BIBLIOGRAPHIES:

– Anonymous. (-). Why should we take care of the Environment? 01/10/2022, from CESPT Website:https://www.cespt.gob.mx/informa/cuidamedio.aspx

– The Truth about veganism. ORGANIC Natural | Organic Store and Restaurant. (2019, June 15). Retrieved January 18, 2023, from https://bio-natural.mx/veganismo/

– Planet Earth – Summary, information andcharacteristics. (s.f.). Theconcepthttps://concepto.de/planeta-tierra/- Veganism can protect you from cardiovascular diseases! (2019, June 5). Challenge

22.https://challenge22.com/es/vegan-heart/ – Redacción A, P. (2021, August 18).Editorial A.

https://enfarma.lat/index.php/noticias/3963-mexico-gasto-en-2020-mas-de-58-mil-mdp-para-tratar-la-diabetes-hipertension-arterial-e-insuficiencia-renal – Fernandez, C. (2021, January 28)

reasons to lead a vegan lifestyle. Vegan Travel.https://viajesveganos.com/ser-vegano/motivos-estilo-de-vida-vegano/ – National Geographic España. . . . (2023, January 17). National